Plat dak vervangen: alles wat je moet weten

Plat dak vervangen

 

Wanneer uw huis een plat dak heeft, staat u er waarschijnlijk niet bij stil. Immers, de meeste huizen hebben een plat dak en die werken gewoon goed. Dit is echter niet altijd het geval. Een plat dak kan een doorn in het oog zijn en kan zelfs de structuur van uw huis verzwakken bij herhaalde blootstelling aan de elementen. Waarom zou iemand een huis met een plat dak bouwen? Tenzij uw huis vóór de jaren vijftig is gebouwd, heeft het vandaag de dag vrijwel zeker ook een plat dak. Platte daken zijn heel gebruikelijk in oudere eengezinswoningen die werden gebouwd voordat in veel gebieden modernere bouwvoorschriften werden ingevoerd. Daarnaast hebben ook veel nieuwbouwwoningen een plat dak. Hier kan u direct terecht voor hulp met u plat dak vervangen.

Wat is een plat dak?

Een plat dak is een dak dat helemaal geen helling heeft. In plaats daarvan is het volledig plat, wat betekent dat er geen lijzijde is. Een plat dak is meestal gemaakt van metaal, shingle, dakpannen of een ander materiaal. Meer recent zijn er steeds meer hybride daken die metaal combineren met een composiet dakbedekking.

Een plat dak is voordelig omdat het niet wordt beïnvloed door weersomstandigheden. Het heeft geen last van harde wind, zware regen, sneeuw of ijs. Het heeft minder dakproblemen en is daarom gemakkelijker te onderhouden. Het betekent echter ook dat het dak weinig oppervlakte heeft. Dit betekent dat er minder isolatie en warmtebehoud is.

Een dak hoeft niet helemaal plat te zijn om als plat dak te worden aangemerkt. Een dak dat slechts een geringe helling vertoont, wordt ook als plat dak beschouwd. Een kleine helling kan resulteren in een betere energie-efficiëntie, minder dakonderhoud en een beter uitzicht vanuit de binnenkant van uw huis.

Hoe werkt een plat dak?

Een dak zonder helling wordt ook wel een plat dak genoemd. Het is een flexibelere dakbedekking dan een dak met een steile hoek, dat vaak voorkomt op commerciële gebouwen. Er is geen lijzijde, waardoor er geen risico is dat er regenwater in het gebouw terechtkomt. Bovendien is er bijna geen kans op ijsvorming op een plat dak, wat uw gebouw zou kunnen beschadigen. Dit kan een probleem zijn bij steile daken waar 's winters veel sneeuw valt.

Platte daken zijn vergelijkbaar met leiendaken in die zin dat ze meestal bestaan uit platen van overlappend materiaal. Het enige verschil is dat de platen shingles licht gebogen zijn, waardoor een neerwaartse helling ontstaat. Wanneer het licht op de platen schijnt, weerkaatsen ze het licht, waardoor een natuurlijke uitstraling ontstaat. Deze shingles zijn er in verschillende kleuren en ontwerpen die mooi bij uw andere buitenelementen passen.

Platte daken in oudere huizen

Veel huizen uit de 20e en begin 21e eeuw zijn gebouwd met platte daken. Dit kan een voordeel zijn voor deze huizen als u in het gebied wilt blijven wonen, maar het dak het begeeft en vervangen moet worden. Een plat dak kan gemakkelijker te repareren zijn, vooral in vergelijking met een steil dak.

U hebt misschien oudere huizen in de buurt gezien met platte daken. Deze daken hebben vaak een meer traditionele uitstraling en lijken meer op een ouderwetse schuur. Platte daken zijn ook gebruikelijk in nieuwere huizen die ermee zijn uitgerust.

Samenvatting

Een plat dak is een dak zonder helling. Het wordt niet beïnvloed door het weer en heeft zeer weinig oppervlakte. Het dak van uw huis moet beschermd worden tegen de elementen om zijn belangrijkste functie te kunnen vervullen: waterdicht blijven.

Een dak kan op verschillende manieren worden geconstrueerd, afhankelijk van de gebruikte materialen en de toepassing. Een plat dak kan worden gemaakt van verschillende materialen, waaronder dakpannen, dakspanen en metaal.

Een dak kan een voordeel of een nadeel zijn, afhankelijk van de locatie. Een nieuw dak met energie-efficiënte materialen is vaak een aantrekkelijker optie dan een plat dak in een ouder gebouw.